 |
www.glikemia.fora.pl cukrzyca - cichy zabójca
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
słodziutka
Gość
|
Wysłany: Śro 17:14, 19 Sty 2011 Temat postu: Dieta w cukrzycy-obliczanie zawartości jedzenia |
|
|
Liczenie zawartości węglowodanów, białek i tłuszczów w
pokarmach stwarza dużo problemów. Czy więcej wymienników ma banan czy bułka?
Piszcie jak sobie z tym radzicie w codziennym życiu?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
beata
Gość
|
Wysłany: Śro 17:16, 19 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
WITAM mam własnie taki mały problem z wyliczaniem WBT CZY KTOS MÓGŁBY MI TROSZKE POMÓC BYŁAM NA PIERWSZYM SZKOLENIU Z POMPY I WYLICZANIU ALE JESZCZE NIE ZABARDZO MOGE TO POJAC PROSZE O POMOC , A MAM KILKA ZADAN DO ROZWIAZANIA )))_((((NP. KRUPNIK 1PORCJA-TALEZ /LYŻKA WAZOWA WYLICZYC CO JEST STOSOWNE DO SPORZADZENIA PRODUKTUNP. KASZA, W g, marchew w g, czy ziemniaki w g, obliczyc całośc i podzielic na porcje
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Słodziutka
Gość
|
Wysłany: Śro 17:24, 19 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Na wyliczanie takich złożonych pokarmow istnieją 2 sposoby. Możesz skorzystać z gotowych tabel i programów.Np wg programu Diabetics 250 g krupniku na kaszy gryczanej to 2 WW i 0,5 WBT. Oczywiście to jest tylko taki hipotetyczny krupnik- uśredniony.
Możesz też bawić się, co jest oczywiście bardziej pracochłonne, ale zarazem bardziej efektywne, w obliczanie zawartości Twojego krupniku w trakcie gotowania. Np. dodajesz 4 ziemniaki po 50 g czyli 4 WW, 2 marchewki- załóżmy 200 g -1,5 WW, kaszę powiedzmy 100 g (przed ugotowaniem) około 7 WW, mięso np: kurczak- nóżki 300 g -około 6 WBT, ewnetualnie śmietana 100 g - 6 WBT, 1 WW.
Czyli cały krupnik będzie miał 13,5 WW oraz 12 WBT. Ale jeżeli mięso stosujesz tylko na wywar to myślę, że zamiast 6 WW trzeba liczyć około 2 WBT. Cały krupnik ma wtedy 13,5 WW a 8 WBT. Dzielisz to na porcje na 6 porcji czyli 1 porcja to około 2,2-2,3 WW oraz 1,3 WBT Z zupą jest trudno bo część masy to woda- którą można wygotować ale praktyka czyni mistrza.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
strzykawka
Administrator
Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 15:22, 22 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Odpowiednia dieta (produkty o niskim indeksie glikemicznym, złożone węglowodany, zmniejszona ilość tłuszczów nasyconych, więcej rozpuszczalnego błonnika) zmniejsza hiperglikemie poposiłkowe i pozwala zapobiegać powikłaniom.
W cukrzycy typu 1 ograniczenia dietetyczne nie są tak istotne. Poza koniecznością dopasowania dawek insuliny do spożywanych pokarmów (lub odwrotnie) zaleca się unikanie produktów o bardzo wysokim indeksie glikemicznym i produktów mogących przyspieszać rozwój powikłań (jak miażdżyca).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pon 16:01, 14 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Rewidujcie krewnych na spotkaniach rodzinnych, którzy znoszą tonami czekoladki
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sweetes
Gość
|
Wysłany: Czw 10:13, 08 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Czy u was też jest tak, że poranny cukier zależy od tego co zjecie na kolację?
O której godzinie zazwyczaj jecie ostatni posiłek przed snem?
Mam problemy z porannym cukrem i zastanawiam się dlaczego…
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|