 |
www.glikemia.fora.pl cukrzyca - cichy zabójca
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fitnes
Gość
|
Wysłany: Śro 9:25, 23 Lut 2011 Temat postu: Niezbędne składniki zdrowej diety |
|
|
Często niewielką uwagę przykładamy do tego, co jemy. Większe znaczenie ma to, by natychmiast zaspokoić głód, niż to, by wraz z pożywieniem dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego tego, czego naprawdę potrzebuje. Tymczasem dieta jest podstawą zarówno naszego zdrowia oraz samopoczucia, jak i wyglądu.
Pomijanie posiłków, lekceważenie tego, by zawierały ważne dla organizmu składniki, może ciągnąć za sobą poważne konsekwencje. Te, które pojawiają się w pierwszej kolejności, to kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi. Niewłaściwe odżywianie może też być odpowiedzialne za wiele chorób, między innymi za choroby serca, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, anemię, cukrzycę.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zdrowie
Gość
|
Wysłany: Śro 9:26, 23 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Warto też wiedzieć, iż tak popularne dziś diety wykluczające, pozbawiające nas któregoś ze składników odżywczych, są również niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ każdy z nich pełni określoną rolę i dla organizmu jest niezbędny.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fitnes
Gość
|
Wysłany: Śro 9:28, 23 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Białko
Białka, czyli proteiny, powinny stanowić ok. 10 – 14 % dziennej wartości energetycznej racji pokarmowej. Należy dbać, aby znajdujące się w diecie białko pochodziło z różnorodnych źródeł i znalazło się w przynajmniej dwóch posiłkach w ciągu dnia. Białko jest tak ważne, ponieważ to podstawowy budulec naszego organizmu.
Jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, reguluje proces przemiany materii. Białko zbudowane jest z aminokwasów, czyli chemicznych związków organicznych. Można wyróżnić 20 aminokwasów, z czego 8 to tzw. białka niezbędne lub egzogenne. Jednak owe 8 niezbędnych aminokwasów, w optymalnych dla ludzkiego organizmu proporcjach, znajduje się jedynie w mleku oraz jajkach. Dlatego właśnie pełne pokrycie potrzeb białkowych może zapewnić wyłącznie dieta urozmaicona.
Białko powinno pochodzić nie tylko z mięs czy ryb, ale również z roślin strączkowych. Sposobem na posiłek zapewniającym pełnowartościowe białko jest połączenie jakiegokolwiek zboża z dodatkiem mleka lub roślin strączkowych. Należy pamiętać, że zbyt wysokie spożycie białka prowadzi do większych strat wapnia, natomiast zbyt niskie jego spożycie do niedożywienia.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zdrowie
Gość
|
Wysłany: Śro 9:29, 23 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Węglowodany
Około 50 – 70% dziennej wartości energetycznej racji pokarmowej powinno pochodzić z węglowodanów. Są one najważniejszym źródłem energii dla organizmu, pozwalają mu na zachowanie stałej temperatury.
Węglowodany to związki organiczne składające się z trzech pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. W diecie powinny znaleźć się węglowodany złożone, a więc te pochodzące z warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych, natomiast należy unikać węglowodanów prostych, czyli tych, które zawarte są w cukrze czy słodyczach oraz w produktach z białej mąki, jak np. ciasta, makarony, pieczywo.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
WW
Gość
|
Wysłany: Śro 9:30, 23 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Węglowodany złożone są znacznie trudniejsze do strawienia, ich spożywanie zapewnia utrzymanie cukru we krwi na równym poziomie, a pochodząca z nich energia uwalniana jest stopniowo. Ponadto, węglowodany biorą udział w budowie błon komórkowych, wspomagają proces gospodarowania białkami, tłuszczami, witaminami oraz wodą.
Warto pamiętać, że produkty zawierające złożone węglowodany bogate są również w błonnik, który pęczniejąc w żołądku, zmniejsza uczucie głodu, nie wnosząc przy tym kalorii. Jego niedobór może niekorzystnie odbić się na zdrowiu i prowadzić do wielu chorób. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, nasza dieta powinna dostarczać 40g błonnika dziennie.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fitnes
Gość
|
Wysłany: Śro 9:31, 23 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Tłuszcze
Około 40% naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie zapewniają tłuszcze, podczas gdy powinny stanowić od 15 do 30% dziennej wartości energetycznej racji pokarmowej. Chociaż są w naszej diecie niezbędne, koniecznie trzeba zwracać uwagę na ich pochodzenie. Należy spożywać tłuszcze roślinne, przede wszystkim oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz lniany.
Tłuszcze pełnią funkcję energetyczną, z 1 grama wyzwala się 9 kcal. Pozwalają utrzymywać temperaturę ciała, ułatwiają wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, jak np. witaminy A, D, E i K. Wpływają dodatnio na pracę mózgu, układu nerwowego, mają też korzystny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zdrowie
Gość
|
Wysłany: Śro 9:32, 23 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Witaminy i minerały
Źródłem witamin oraz minerałów przede wszystkim są owoce i warzywa. Organizm ludzki nie jest w stanie sam ich wytworzyć, dlatego musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Dla naszego zdrowia mają niepodważalne znaczenie, ich niedobór odpowiedzialny jest za szereg chorób. Dzienna porcja warzyw i owoców powinna wynosić 500 gramów.
Dodawane do każdego posiłku zapobiegają zakwaszeniu organizmu. Witaminy biorą udział w procesach metabolicznych, a także w procesach utleniania i redukcji, regenerują komórki i naczynia krwionośne. Z kolei minerały mają wpływ na układ krążenia, kości i stawy, pobudzają układ odpornościowy.
Pamiętajmy też, że racjonalne odżywianie się oznacza właściwe rozłożenie posiłków. W ciągu dnia należy spożyć pięć niewielkich porcji, w regularnych odstępach, nigdy nie pomijając śniadania.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 21:32, 18 Kwi 2012 Temat postu: Selen w organizmie człowieka |
|
|
Selen w organizmie człowieka. Cechy, funkcje, niedobór i nadmiar selenu a zdrowie człowieka.
Selen, w wielu względach podobny do siarki, towarzyszy jej w różnych procesach przemiany materii. Już w komórkach roślinnych najczęściej włączany bywa do cząsteczek zawierających siarkę, np. aminokwasów - metoniny i cysteiny.
U ludzi natomiast, selen jest jednym z najważniejszych sprzymierzeńców układu immunologicznego. Według naukowców uczestniczy on w procesie przechodzenia hormonu tarczycy do jego aktywnej postaci. Ponadto komórki mają zapotrzebowanie na połączenia siarkowo-selenowe nie ze względu na siarkę, a często właśnie ze względu na selen.
Brak lub niedobór selenu objawia się:
- oznakami starzenia się;
- zaburzeniami widzenia;
- otępiałością umysłową;
- podatnością na zakażenia;
- zaburzeniami czynności serca;
- dolegliwościami stawów i mięśni;
- bladością skóry;
- łamliwymi paznokciami.
Produkty spożywcze bogate w selen:
- drożdże piwowarskie;
- produkty pełnoziarniste;
- ryż naturalny;
- grzyby, szparagi, czosnek;
- ser żółty i jaja;
- wątróbka, ryby, skorupiaki.
Wpływ selenu na organizm człowieka, czyli co od niego zależy:
- osłona immunologiczna;
- układ krwionośny;
- prawidłowa czynność serca;
- płodność;
- oddychanie komórkowe;
- zdolność koncentracji i ostrość widzenia;
- proces wzrostu, zdrowienia i regeneracji zdrowotnej.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|